Het overhemd

 

Het overhemd is al erg lang een populair kledingstuk dat tegenwoordig bij bijna elke gelegenheid gedragen word. Hoewel het vroeger  meer gebruikt werd voor formele gelegenheden is de grens tussen casual en dress steeds meer aan het vervagen. Hierdoor worden overhemden ook in de vrije tijd steeds populairder. Overhemden worden vooral door mannen gedragen, de vrouwelijke variant word “blouse” genoemd.

 

 

Het verschil tussen een overhemd en een T-shirt zijn de voorsluiting en de boord. Een overhemd zonder voorsluiting en boord is in feite een T-shirt, terwijl een overhemd met boord maar zonder voorsluiting een Polo-shirt genoemd word. 

 

 

De klassieke boord is de meest gebruikte soort en wordt vooral onder een pak gedragen. Deze variant word ook wel Straight boord genoemd, omdat de puntjes door kunststof baleintjes recht gehouden worden. Een variatie op deze boord is de Wide Spread boord, het enige echte verschil is dat de puntjes verder uit elkaar liggen om plek te maken voor dikkere stropdassen.

 

 

Een versie voor informele gelegenheden is de zogenaamde Button Down boord. Bij deze variant worden de puntjes door middel van knopen op het voorpand vastgezet. Oorspronkelijk werd deze voor het polospelen ontwikkeld en daarom zeggen etiquette hardliners dat deze hemden alleen maar tijdens sport gedragen horen te worden.

 

 

Een Vadermoordenaar is nog een andere variant, deze draagt men vooral onder een smoking of rokkostuum. Het speciale kenmerk van deze versie is dat de punten slechts aan de voorkant zichtbaar zijn, bovendien kunnen enkele of zelfs alle knoppen van het voorpand bedekt zijn.

 

 

Er zijn nog een aantal andere variaties van het traditionele overhemd, aangepast voor bepaalde omstandigheden. Iedereen kent het overhemd met korte mouwen dat vooral in de zomer gedragen wordt, maar ook de vorm van de taille word wel eens veranderd. Hierdoor komt het figuur beter uit. Zogenaamde Italiaanse overhemden hebben diverse versieringen, bijvoorbeeld een extra hoge kraag of meerdere knopen.

 

 

Overhemden zijn verkrijgbaar in elke denkbare maat, omdat het een kledingstuk is dat door iedereen gedragen wordt. Maar er zijn ook verschillende varianten wat betreft de lengte van de mouwen. De normale lengte is 5, deze past bijna iedereen. Voor mensen met extra lange armen is er de armlengte 7. Overhemden met deze mouwlengte zijn vaak iets duurder, aangezien het niet vaak voorkomt dat mouwlengte 5 te kort voor iemand is.

 

 

Bij de polsen word een overhemd door zogenaamde manchetten gesloten. Je hebt zowel enkele als ook dubbele manchetten. De enkele manchet is het meest gebruikelijk en je zult deze bij bijna elk overhemd vinden. Alleen bij overhemden die bedoeld zijn voor formele gelegenheden vindt je tegenwoordig nog dubbele manchetten. Deze worden over het algemeen dan ook als klassiek en formeel aangezien.

 

 

De manchetten worden bij elkaar gehouden door manchetknopen of bachelor knots, oftewel gevlochten balletjes. Manchetknopen worden als sieraad gedragen, daarom behoren deze aan de buitenkant te zitten, zodat ze zichtbaar zijn. Er zijn tal van verschillende soorten manchetknopen.